Praktische informatie over reis naar en verblijf in Egypte
Visum
Voor Egypte heb je een visum nodig. Het visum moet bij aankomst worden gekocht bij één van de bankloketten die je in de aankomsthal aantreft van het vliegveld waar je het eerst landt in Egypte.
De kosten zijn 25 a 30 euro. Je moet dit contant in euro betalen. Als je niet gepast betaalt, krijg je het wisselgeld in Egyptische ponden terug. Je hebt geen pasfoto’s nodig, je hoeft alleen je paspoort te laten zien. Het visum is dertig dagen geldig.
Let op: je paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Egypte.
Aankomst op het vliegveld van Luxor – RECHTSTREEKSE VLUCHT
Na landing op het vliegveld van Luxor kom je na een kort busritje binnen in de aankomsthal. Hier begeef je je naar één van de bankloketten waar je een visum moet kopen. Het visum is een klein kaartje, bewaar het bij je paspoort.
Aansluitend ga je naar de Immigration Desk. Hier geef je je paspoort, het visum en het immigratiekaartje dat je in het vliegtuig hebt ingevuld. Het is handig om een pen mee te nemen in je handbagage. Het visum wordt in je paspoort aangebracht en voorzien van een stempel, het immigratiekaartje wordt ingenomen.
Hierna loop je door naar de Bagage Claim. In de betreffende hal hangen borden waarop staat aangegeven bij welke band je je bagage kunt ophalen.
Tenslotte ga je door een security poort heen en loop je naar buiten waar een taxichauffeur van ons hotel op je wacht met een bordje (met “Pamela Kribbe” erop).
Mocht iets niet duidelijk zijn aangegeven of mocht je iets niet kunnen vinden, vraag het gerust aan een medewerker van het vliegveld. Ze zullen je graag helpen.
Aankomst op het vliegveld van Luxor met tussenstop in Cairo
Op het vliegveld van Caïro kan je je vervolgvlucht naar Luxor vinden via de borden Domestic Departures. Let op, je komt een bord tegen met Domestic Departures dat naar links verwijst. Je moet echter eerst rechtdoor lopen naar de hal met de bankloketten waar je een visum moet kopen. Het visum is een klein kaartje, bewaar het bij je paspoort. Bij hetzelfde loket kan je eventueel ook meteen euro’s omwisselen voor Egyptische ponden.
Pas daarna volg je de borden Domestic Departures tot je uitkomt bij de Immigration Desk. Hier geef je je paspoort, het visum en het immigratiekaartje dat je in het vliegtuig hebt ingevuld. Het is handig om een pen mee te nemen in je handbagage. Het visum wordt in je paspoort geplakt en voorzien van een stempel, het immigratiekaartje wordt ingenomen. Daarna kan je doorlopen naar de Gate voor je aansluitende vlucht naar Luxor.
Na landing op het vliegveld van Luxor kom je na een kort busritje binnen in de aankomsthal, waar je een bagageband ziet van je vlucht. In deze hal komt echter niet de bagage van internationale reizigers op de band. Daarvoor moet je naar de hal ernaast, nadat je bij de ingang je paspoort hebt laten zien.
Tenslotte ga je door een security poort heen en loop je naar buiten waar een taxichauffeur van ons hotel je wacht met een bordje (met ” Pamela Kribbe” erop).
Mocht iets niet duidelijk zijn aangegeven of mocht je iets niet kunnen vinden, vraag het gerust aan een medewerker van het vliegveld. Ze zullen je graag helpen.
Aankomst op het vliegveld van Hurghada
Bij aankomst op het vliegveld begeef je je naar één van de bankloketten waar je een visum moet kopen. Het visum is een klein kaartje, bewaar het bij je paspoort. Bij hetzelfde loket kan je ook meteen euro’s omwisselen voor Egyptische ponden.
Aansluitend ga je naar de Immigration Desk. Hier geef je je paspoort, het visum en het immigratiekaartje dat je in het vliegtuig hebt ingevuld. Het is handig om een pen mee te nemen in je handbagage. Het visum wordt in je paspoort aangebracht en voorzien van een stempel, het immigratiekaartje wordt ingenomen.
Tenslotte loop je door naar de Bagage Claim. In de betreffende hal hangen borden waarop staat aangegeven bij welke band je je bagage kunt ophalen. Hierna begeef je je naar de uitgang.
Mocht iets niet duidelijk zijn aangegeven of mocht je iets niet kunnen vinden, vraag het gerust aan een medewerker van het vliegveld. Ze zullen je graag helpen.
Terugreis
Als je je tickets hebt geboekt, print de bevestiging die je van de luchtvaartmaatschappij ontvangt uit en neem deze met je mee. Dit is vooral van belang voor de terugreis. In Egypte mag je alleen een vliegveld betreden als je bij de ingang kunt aantonen dat er een vlucht op jouw naam is geboekt. Bij deze controle moet je ook je paspoort laten zien, houd deze zaken daarom bij de hand.
Egyptische ponden
In Egypte worden Egyptische ponden gebruikt (EGP), 100 pond is momenteel ongeveer 2 euro. Je kunt euro’s inwisselen voor Egyptische ponden na aankomst op het vliegveld in Egypte, bij hetzelfde loket waar je een visum koopt. Of je kunt deze later in Luxor pinnen.
Het is lastig en duur om in Nederland aan Egyptische ponden te komen.
Bankpassen
Bij de ingang en in de buurt van het hotel bevinden zich verschillende pinautomaten waar je Egyptische ponden kunt verkrijgen. Let er op dat je je bankpas voor vertrek activeert voor gebruik buiten Europa. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan.
In grotere winkels en restaurants kan je meestal ook met je bankpas afrekenen. In kleinere winkels is het handig om wat Egyptische ponden op zak te hebben.
Vluchten naar Luxor
Er zijn in het winterseizoen twee rechtstreekse vluchten naar Luxor van TUI, één vanuit Brussel en één vanuit Düsseldorf. Deze chartervluchten vinden 1x per week plaats, op donderdagen. De duur van de vlucht is ongeveer 5 uur.
Een andere mogelijkheid is om via EgyptAir een vlucht naar Luxor te boeken met tussenstop in Cairo. Je vertrekt vanaf Amsterdam Schiphol (maar je kunt ook boeken vanaf Brussel), maakt een tussenstop in Cairo van ongeveer 2 uur en vliegt van daaruit naar Luxor. In totaal bedraagt de reis ongeveer 8 uur: 5 uur vliegen naar Cairo, overstaptijd en dan 1 uur vliegen naar Luxor. Deze tickets zijn iets duurder, maar deze optie wordt aantrekkelijk als je langer in Egypte wilt verblijven. Vanaf Amsterdam vliegt EgyptAir vrijwel dagelijks naar Luxor. Je kunt bijvoorbeeld één of enkele dagen eerder aankomen of later vertrekken (je bent niet gebonden aan de donderdagen waarop TUI vliegt). Of je kunt een meerdaags bezoek aan Cairo (de pyramides) brengen.
Je wordt opgehaald van Luxor airport, en ook weggebracht, op welke dag je ook aankomt of vertrekt (deze taxi service is inbegrepen in de prijs van de reis).
Een ander alternatief is om naar Hurghada te vliegen, een populaire badplaats aan de Rode Zee waar vanuit Nederland en Belgie tamelijk veel, vaak voordelige, vluchten heengaan (ook vanuit Düsseldorf). Vanuit Hurghada is het 4 uur rijden naar Luxor. We kunnen taxi vervoer voor je regelen. Ben je alleen of wil je een taxi voor jezelf, zal de prijs 75 euro voor een enkele reis zijn. Vanaf 2 of meer personen in een gedeelde taxi(-bus) wordt de prijs 50 euro per persoon voor een enkele reis.
Wel kun je alleen nog dezelfde dag naar Luxor rijden als je niet later dan 15u in de middag aankomt, want na 17u rijdt men niet meer naar Luxor. Kom je later aan, dien je zelf een hotelovernachting te boeken in Hurghada en kun je de volgende dag via een door ons geregelde taxi naar Luxor reizen.
Een vlucht naar Hurghada boeken wordt vooral aantrekkelijk als je extra dagen wilt verblijven en het vliegticket qua prijs een stuk voordeliger is dan de Egyptair vlucht. Hou er wel rekening mee dat als je dezelfde dag doorreist, je dan na een vlucht van 5 uur naar Hurghada nog 4 uur lang in een taxi of taxi-bus zit alvorens je in Luxor aankomt. In totaal duurt de reis niet veel langer dan via Cairo (8 à 9 uur).
Wacht niet te lang met het boeken van je vliegticket, want de prijs zal waarschijnlijk stijgen. Zodra je van ons definitief bevestigd hebt gekregen dat de reis doorgaat en je aangemeld bent, kun je boeken.
Extra dagen bijboeken
Als je eerder wilt arriveren en/of later wilt vertrekken, bestaat de mogelijkheid om extra nachten te boeken bij het hotel. Je kunt dat bijvoorbeeld doen via booking.com of je kunt bij mij (Pamela) informeren of ik een gunstiger tarief voor je kan regelen bij het hotel.
Communicatie
Tijdens de reis zal een deel van de communicatie met de deelnemers plaatsvinden via Whatsapp. We zullen hiervoor een Whatsapp groep aanmaken zodat we snel en direct met elkaar kunnen communiceren.
Internet
Het hotel biedt haar gasten gratis WiFi aan. Houd er rekening mee dat internet in Egypte traag kan zijn en dat er niet altijd goed bereik is. Als je een goede internetverbinding belangrijk vindt, in en ook buiten het hotel, kan je overwegen een Egyptische simkaart met mobiel internet te kopen. Van de verschillende providers in Egypte staat Vodafone in het algemeen goed aangeschreven vanwege de dekking en het bereik.
Je kunt een simkaart kopen op het vliegveld van Luxor/Hurghada of in één van de lokale telecomwinkels in Luxor. Bij de registratie van de simkaart moet je je paspoort laten zien. Mocht je hulp kunnen gebruiken, dan kan een medewerker van de winkel de simkaart in je telefoon plaatsen en voor je opstarten. Vodafone winkels in Luxor bieden in het algemeen 10 GB aan voor omgerekend ongeveer 6 euro.
Check van tevoren of je telefoon geen sim-lock heeft, anders is het niet mogelijk een simkaart van een andere provider te gebruiken. Je kunt eventueel bij je eigen provider navragen hoe het sim-lock kan worden verwijderd.
Elektriciteit
Het voltage in Egypte bedraagt 220 volt en de frequentie is 50 Hz. De stekkers en stopcontacten zijn van het type C en F, hetzelfde als in Nederland. Je hebt dus geen adapter of wereldstekker nodig.
Mocht je in een ander land wonen/verblijven, check dan welk type stekkers en stopcontacten daar gebruikt worden. Mogelijk moet je dan wel een adapter of wereldstekker meenemen.
Maaltijden
Als je je inschrijft voor de reis, laat ons graag weten of je vegetarisch/vegan wilt eten.
De maaltijden in het hotel worden aangeboden als buffet. Er is veel keuze en je vindt zowel Europese als Midden-Oosterse gerechten. Je kunt specifieke dieetvoorkeuren aangeven, men kan hiermee rekening houden.
Houd er rekening mee dat er bij de maaltijden in Egypte misschien niet dezelfde keuze is zoals je in Nederland bent gewend. Mocht je erg gehecht zijn aan bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld je eigen kruidenthee, granenkoffie of muesli, neem deze dan liever zelf mee.
Water
Water uit de kraan is niet drinkbaar in Egypte. Drink alleen water uit verzegelde flessen. Onze deelnemers krijgen van het hotel elke dag een grote fles water gratis. Mocht je ervoor kiezen om je kamer niet te laten schoonmaken, vraag er dan naar bij de receptie. Tijdens de excursiedagen zorgen wij voor een flesje water. Zorg er in het algemeen voor dat je overdag voldoende drinkwater bij je hebt.
Vervoer in Luxor
Als je er op eigen gelegenheid op uitgaat, is het in Egypte verstandig om vooraf te onderhandelen en overeenstemming te bereiken over de prijs van een taxirit, boottochtje of ritje met een paard. Zo voorkom je mogelijke misverstanden of meningsverschillen achteraf.
Suggesties voor sightseeing
Tempel van Ramses III (ook wel Medinet Habu genoemd)
Een grote, indrukwekkende tempel aan de rand van de woestijn op de West Bank.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempel_van_Ramses_III
Om hier te komen, dien je eerst de Nijl over te steken met een bootje en dan een taxi te nemen (ongeveer 5 a 10 min. rijden).
Isis tempel
Een kleine tempel gewijd aan Isis, uit de Griekse tijd, gelegen buiten de stad (West Bank). Om hier te komen, dien je eerst de Nijl over te steken met een bootje en dan een taxi te nemen (ongeveer 20 min. rijden).
https://en.wikipedia.org/wiki/Deir_el-Shelwit
Luxor Museum
Op een half uurtje lopen vanaf Iberotel, langs de promenade op de East Bank, ligt dit niet zo grote museum met indrukwekkende bezienswaardigheden uit de antieke tijd (mooie sculpturen en enkele mummies)
https://en.wikipedia.org/wiki/Luxor_Museum
Kolossen van Memnon
De Kolossen van Memnon zijn twee 18 meter hoge beelden van kwartsiet die farao Amenhotep III voorstellen. Hun functie was de wacht te houden bij de ingang van zijn herdenkingstempel. De beelden staan langs de kant van de weg en kunnen vrij worden bezocht, je hoeft dus geen kaartje te kopen. De beelden staan op de Westbank (aan de andere kant van de Nijl) en kunnen worden bereikt per openbare veerboot/particuliere boot, gevolgd door een korte taxirit.
Souk van Luxor
De souk van Luxor is de hoofdbazaar van der stad. Het is een levendige, luide en kleurrijke markt waar ontelbare winkeltjes oa souveniers, sieraden, kleding, vers fruit en kruiden verkopen. Wanneer je ergens in bent geïnteresseerd, is het aan te bevelen om te onderhandelen met de verkoper om een goede prijs te krijgen. Vanaf Iberotel is de markt ongeveer 20 minuten lopen of een kort taxiritje. De souk is dagelijks geopend van 7 uur in de ochtend tot middernacht.
Winter Palace Hotel
Een bezoekje waard is het beroemde Winter Palace Hotel, een Brits koloniaal 5 sterren hotel aan de oever van de Nijl. Bezoekers kunnen een wandelingetje maken in de weelderige tuin en van een drankje genieten in de prachtig gedecoreerde bar. Het Winter Palace ligt op 200 meter van Iberotel.
Interessante feiten: Lord Carnarvon was een regelmatige gast. Hij heeft in 1922 de intacte tombe van Toetanchamon ontdekt. Agatha Christie heeft ‘Death on the Nile’ geschreven terwijl ze in het hotel logeerde.
Tempel van Hatshepsut
(maakt soms deel uit van het programma)
De tempel van Hatshepsut is één van de indrukwekkendste monumenten van de oude Egyptische architectuur. Hatshepsut was de eerste vrouwelijke farao. Reliëfs in de tempel beelden het verhaal uit van haar goddelijke geboorte. Het monument bevindt zich op de Westbank (aan de andere kant van de Nijl) en kan worden bereikt per openbare veerboot/particuliere boot, gevolgd door een korte taxirit.
Valley of the Queens
(maakt soms deel uit van het programma)
De Vallei der Koninginnen is een begraafplaats uit het oude Egypte waar de echtgenotes van de grote farao’s werden begraven tussen 1550 en 1070 vóór Christus. De tombes zijn prachtig gedecoreerd en de kleuren zijn nog heel helder. De vallei bevindt zich op de Westbank (aan de andere kant van de Nijl) en kan worden bereikt per openbare veerboot/particuliere boot, gevolgd door een korte taxirit.
Klimaat in de maanden november – maart
In de winter is het in Egypte overdag zeer aangenaam en zonnig met temperaturen van 20 à 25 graden. In de avond en vroege ochtend kan het fris zijn. Het regent er vrijwel nooit.
De zonkracht in Egypte is in het algemeen sterk. Het verdient aanbeveling om in ieder geval mee te nemen: een zonnebril, een zonnehoed/pet en/of sjaal en zonnebrand met hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger) breng dit regelmatig aan. Verder is muggenspray een aanrader.
Kleding
Gedurende de dag is het prettig om luchtige katoenen kleding te dragen. In de avond kan het fris zijn, neem ook een warm vest mee. Het is aan te raden om stevige/comfortabele schoenen mee te nemen. Tijdens de excursies lopen we korte stukken op oneffen terrein. Denk ook aan zwemkleding. Bij het zwembad van het hotel zijn grote handdoeken beschikbaar, deze hoef je dus niet zelf mee te nemen.
Inentingen
De Egyptische overheid heeft geen inentingen verplicht gesteld om Egypte te mogen inreizen. Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Egypte. Je hebt dus geen coronabewijs (vaccinatie-, herstel- of testbewijs) nodig om naar Egypte te kunnen reizen. Voor de terugreis naar Nederland geldt hetzelfde, je mag dus gewoon (terug)reizen. Er zijn geen aparte maatregelen meer en je hoeft dus ook geen coronatest te doen.
Reisapotheek
Tijdens reizen is het verstandig om wat basis medicijnen bij je te hebben zoals pijnstillers, anti-diarree medicatie, ontsmettingsmiddel/pleisters en ORS (Oral Rehydration Salts: een mengsel van zout en suiker om uitdroging te voorkomen). Dit is in zakjes verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen.
In Luxor zijn er ook veel apotheken aanwezig waar je de meeste bij ons gebruikelijke medicijnen kunt vinden.
Reisverzekering
Zoals bij elke reis verdient het aanbeveling een goede reisverzekering af te sluiten voor eventuele medische kosten. De basis zorgverzekering vergoedt dergelijke kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan een verzekering voor bagage en annulering.
Algemeen
De reis is geschikt voor iedereen met een normale gezondheid en gemiddelde conditie.
Deelname aan de reis vindt plaats op eigen risico en verantwoordelijkheid van de deelnemer. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor persoonlijk letsel of schade aan eigendommen van deelnemers, noch enige aansprakelijkheid als gevolg van gebeurtenissen tijdens de reis.